Werkdrukverlaging

Over de werkdruk van leerkrachten in het basisonderwijs is steeds meer te doen. Met het enorme tekort aan leerkrachten, de invoering van het passend onderwijs en de toenemende administratieve druk is het onvermijdelijk dat de werkdruk toeneemt. Schoolstudenten helpen bij het verlagen van de werkdruk. Doordat de schoolstudenten flexibel inzetbaar zijn en instructies snel oppakken, kunnen zij gemakkelijk inspringen waar nodig. Of het nu het begeleiden van individuele leerlingen of kleine groepjes is, of het kopiëren van lesmateriaal – het zijn allemaal taken die uit handen genomen worden. Op de scholen die hebben gewerkt met schoolstudenten zijn de leerkrachten positief verrast over de kwaliteit van de schoolstudenten en de werkdrukverlaging die zij binnen korte tijd weten te realiseren.

werkverlichting-kleur

Voorbeelden inzetbaarheid voor werkdrukverlaging:

Algemene ondersteuning: Schoolstudenten worden ingezet ter ondersteuning van een bepaalde klas of bouw. Of het nu gaat om een leerkracht die tijdelijk ondersteund moet worden, een bijzonder lastige klas, of een paar extra handen voor midden- of bovenbouw, scholen kiezen steeds vaker voor de inzet van een schoolstudent om de werkdruk te verlagen.

Passend onderwijs: voor situaties bij het regelen van passend onderwijs worden schoolstudenten ingezet om leerkrachten te ontlasten en leerlingen te begeleiden. Schoolstudenten kunnen eenvoudige interventies op zich nemen of leerlingen schaduwen, maar ook een periode waarin gewacht wordt op de overgang naar het speciaal (basis) onderwijs de leerling begeleiden.