Verdiepingsprogramma’s

Bètastudies zijn al lange tijd niet populair onder middelbare scholieren die voor een studiekeuze staan. Om deze scholieren te enthousiasmeren voor bètavakken ontwierp StudyTree, in samenwerking met Bètapartners, de verdiepingsprogramma’s. Middelbare scholieren die benieuwd zijn naar de wetenschap achter interessante natuurkundige-, biologische- of scheikundige onderwerpen, kunnen deelnemen aan deze uitdagende verdiepingsprogramma’s.

In samenwerking met Bètapartners, NUON, de opleiding natuur- en sterrenkunde van de UvA en de VU ontwierp StudyTree een programma over zonnecellen. Waar bestaat een zonnecel uit en hoe haal je het meeste uit zonlicht? Dit zijn belangrijke vragen die tijdens het programma aan bod komen. Aan de hand van interessante theorie, praktische oefeningen en experimenten leren de scholieren wat de mogelijkheden en grenzen van een zonnecel zijn. Zo verrichten leerlingen zelf metingen en leren zij wat de invloed van schaduw, kleur of temperatuur is op zonnecellen.Ook gaan leerlingen op excursie langs moderne onderzoekslaboratoria en komen zo te weten hoe het er bij universiteiten aan toe gaat.

Quantum computing is het tweede programma dat ontwikkeld is voor scholieren met interesse in bètavakken. Hoe werkt een quantum computer en hoe worden deze eigenlijk gemaakt? Wat zijn qubits en hoe creëer je een onkraakbare code? Deze vragen komen uitgebreid aan bod tijdens deze verdiepingscursus. In samenwerking met Bètapartners, QUTECH (samenwerkingsverband TU Delft en TNO) en QUSOFT (samenwerkingsverband CWI,UVA en VU) is het programma Razendsnel rekenen en onkraakbare codes ontwikkeld. Ook bij dit programma gaan leerlingen op excursie naar verschillende universiteiten en nemen zij een kijkje in de praktijk.